
 

September 14, 2020 

 

M E M O R A D U M 

 

TO:  Austin Keyser, Director, IBEW Political/Legislative Affairs Department 

 

FROM: Robert Kurnick 

 

RE:  Use of Union Facilities by Candidate Committees and Party Organizations 

 

 You asked for a description of the rules applicable to use of local union facilities by 

federal candidates and party organizations. 

 

 A Local union may allow federal candidates and political parties to use the local’s 

facilities (e.g., meeting rooms) and equipment (e.g., telephones, office furniture, or computers) 

without making an unlawful contribution – as long as the candidate or party reimburses the local 

union for use of the its facilities within a commercially reasonable time and at the normal and 

usual rental rate for similar facilities and equipment in that community.  11 C.F.R. § 114.9(d). 

 

 Local unions making their facilities or equipment available to a candidate or party should 

require those organizations to sign a lease agreement. 

 

 Alternatively, the local union PAC could reimburse the local union for the use of its 

facilities.  That payment would constitute an in-kind contribution from the PAC to the candidate 

or party.  The in-kind contribution would be lawful only if the IBEW PAC and any local union 

PACs (all of which share a common contribution limit) had not already contributed the 

maximum amount permitted by federal law.  And, such payments, if made, must be made in 

advance.  AO 2012-15. 

 

 Another option would be to provide facilities and equipment for free or at a discount.  

But, that option would be available only if the local union customarily made its facilities and 

equipment available on similar terms to civic and community groups and to other candidates.  11 

C.F.R. § 114.13. 

 

 These rules apply only to federal candidates and parties; they do not necessarily apply to 

state candidates or state party organizations.  And, a different set of rules applies to union 

members or employees who use union facilities for their own volunteer political activities.  11 

C.F.R. § 114.9. 


